Koronavariantit ja pandemian tulevaisuus

Tässä on tämän hetkinen katsaus koronaviruksen varianttien ja rokotusten tilanteeseen EU:ssa ja Yhdysvalloissa. Koronavirustartuntoja molemmilla mantereilla on edelleen tuhansia ja kuolemia satoja per päivä. Siis ihan jokainen päivä. Tässä taustalla suurimpina vaikuttimina on ihmisten käyttäytyminen, koronarajoitteiden kanssa elämisen turnauskestävyys ja uudet, entistäkin vaarallisemmat koronaviruksen mutaatiot, toiselta nimeltään variantit. Teksti on laadittu vapaasti mukaillen lopusta löytyviä lähteitä. Tavoitteena on yksinkertaisesti kansantajuisempi kooste tämän hetken tilanteesta itselleni ja lukijoilleni. Minä en ole virologian enkä lääketieteen asiantuntija, ja tekstissä esitetyt luvut ja ennusteet ovat peräisin asiantuntijoilta. 

Vaarallisimmat koronaviruksen (SARS-Cov-2) variantit tällä hetkellä ovat: 

B.1.1.7 ”UK variantti”

Tämä variantti tuplaa määränsä joka 9-10 päivä. USA:ssa 25% kaikista tartunnoista on tätä varianttia. Erittäin tarttuva ja tappavampi (n 30% verrattuna perus koronavirukseen). Johtaa useampaan tartuntaan, useampaan sairaalahoitoon ja enempään kuolemiin. 

Rokotukset toimivat tätä varianttia vastaan. Israelissa on paljon väestössä olleita COVID-19 variantti B.1.1.7 tartuntatapauksia, joissa rokotukset ovat selkeästi vaikuttaneet sairaalahoidon tarpeeseen vähentävästi. Myös perinteiset torjuntakeinot, eli omaehtoinen eristäytyminen ja hyvä ilmanvaihto auttavat edelleen tässäkin taistelussa ennen kuin rokotuskattavuus on saatu riittävälle tasolle väestössä.  

B.1.351 ”Etelä-Afrikan variantti”

Tämä on ovela virus joka leviää herkemmin ja aiheuttaa vakavampia oireita. Tämä taas johtaa väistämättä sairaanhoitojärjestelmän kuormittumiseen entisestään, joka vastaavasti voi johtaa entistä useampiin kuolemantapauksiin. Esimerkiksi jos olet jos sairastanut COVID-19 viruksen ja kehittänyt kehossa vasta-aineita koronavirukselle, tämä variantti osaa mennä näistä ohi. Eli aiemmin sairastettu COVID-19 infektio ei suojaa tältä virusvariantilta. Samaa käyttäytymistä tosin tapahtuu kaikilla influenssaviruksilla, joten koronavirus ja tämä variantti ei tältä osin toimi yllätyksellisesti, mutta koska virus aiheuttaa vakavia oireita ja jopa kuoleman, on merkityksellistä keskittyä tämän käyttäytymisen ymmärtämiseen lisää. 

Rokotuskehittäjät ja tutkijat ovat huolissaan tämän variantin resistenssistä. 1. sukupolven koronarokotteet eivät anna vastaavaa ja yhtä vahvaa suojaa tätä varianttia vastaan. Kuolleisuus toisaalta ei ole korkeampi kuin muillakaan varianteilla.

P.1 ”Brasilian variantti”

Tällä hetkellä vielä harvinaisempi esiintyvyydeltään, mutta tämä variantti huolettaa tutkijoita kaikkein eniten. Harvinaisuus esiintyvyydessä johtuu mitä todennäköisimmin matkustusrajoituksista Brasiliaan, jossa tätä varianttia on enimmäkseen ensimmäisenä tavattu. Variantti jatkaa leviämistään pääsääntöisesti Brasiliassa tälläkin hetkellä. Tämä variantti on alunperin peräisin Manauksen kaupungista, jossa asiantuntijat ovat arvioineet jopa 75% asukkaista sairastaneen COVID-19 viruksen ja näin kehittäneen immuniteetin ja jo varsin tehokkaan laumasuojankin vasta-aineita omaavan väestön määrän osalta. Tästä huolimatta, tämän jälkeen toinen tartunta-aalto tuli, josta virallisesti sitten tunnistettiin tämä P.1-variantti. 

Tämä variantti P.1 kykenee välttämään COVID-19 vasta-aineita, joten nykyisten rokotteiden teho tätä kyseistä varianttia vastaan on vielä tuntematon. Dataa ei vielä ole tarpeeksi ja tutkimukset ovat käynnissä parhaillaan. Nähtäväksi jää, miten tämän P1-variantin leviäminen etenee, eli tartuttaako tämä variantti terveitä, jo koronan sairastaneita vai myös jo rokotuksen saaneita.  

Tällä hetkellä eniten tutkijoita huolestuttaa juurikin tämä P.1-variantti, sillä siihen liittyy tällä hetkellä eniten tuntemattomia muuttujia. 

Laumaimmuniteetin saavuttaminen saattaa tuoda mukanaan ajatusharhan, että nyt oltaisiin koronalta kokonaan turvassa. Asia ei ole näin, eikä laumaimmuniteetti toimi kaikkia variantteja vastaan – mutta tässä tiede tulee avuksi. Mikään variantti ei kestä korkeaa lauma-immuniteettiä vastaan – joka saavutetaan käytännössä vain korkealla rokotusasteella. Näin varianttien eteneminen tartunnasta toiseen hidastuu merkittävästi ja pandemia saadaan hallintaan. 

Rokotekatsaus – uusi kerta-annoksellinen rokote saatavilla

Johnson&Johnsonin kehittämä rokote on neljäs ja nyt uusin myyntiluvan USA:ssa saanut COVID-19 rokote. Tämä erottuu muista sillä, että tämä on ensimmäinen yhden annoksen rokote, jolla on myös lievemmät sivuvaikutukset kuin muilla. Säilyy perusjääkaapissa n 3kk, joka on merkittävä ero verrattuna esimerkiksi Pfizer/BioNtech-rokotteeseen, joka vaatii -70C säilytyslämpötilan ja muuttuu käyttökelvottomiksi jääkaappilämpötilassa muutamassa päivässä. Modernan rokote puolestaan säilyy -20C asteessa ja jääkaappilämpötilassa n 30 päivää. Tällä säilytyslämpötilalla on suuri merkitys rokotteiden jakelun logistiikan järjestämisessä. Yksi annos tarkoittaa myös, että samoilla tuotantomäärillä saadaan rokotettua kaksinkertainen määrä ihmisiä joka puolestaan nopeuttaa laumasuojan syntymistä. 

Mutta miten yksi annos voi riittää kun muilla se on kaksi? Johnson&Johnsonin tutkimuksissa huomattiin voimakas vaste jo ensimmäisissä eläinkokeissa, jonka perusteella tehtiin päätös jatkaa yhden annoksen rokotteen kehittämistä. Logiikka tässä on taustalla se, että jo ensimmäinen annos antaa rokotteelle erinomaisen tehon, ja tämän hetken pandemiatilanteessa on kaikkein tärkeintä saada mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monta ihmistä rokotettua. Yhdysvaltojen lääkeviranomainen (FDA) on ilmoittanut, että mikä tahansa rokote jonka teho on yli 50% on todella riittävän tehokas pandemian kukistamiseen. Aika on tässä oleellista, sillä nyt jokainen ihminen maapallolla pitää rokottaa mahdollisimman nopeasti. 

Pfizer/BioNtech ja Moderna ovat kaksi aiempaa myyntiluvan saanutta rokotevalmistajaa, joiden kahdella annoksella pistettävän rokotteen teho on kummallakin n 95%. Astra Zenecan kaksiosainen rokote tarjoaa n 62% suojan. Johnson&Johnson rokotteen teho on n 72% tällä hetkellä, mutta luvut eivät ole täysin keskenään verrannollisia johtuen ihmiskokeiden ja pandemian ajankohdista. Keskellä pandemiaa kun ei pystytä tekemään täysin verrannollisia tutkimuksia ja kiihtymisvaiheessa oleva pandemia vaikuttaa tutkimustuloksiin väkisinkin. 

Johnson&Johnsonin rokotteessa teho on erityisen korkea vakavien hengitysoireiden, sairaalahoidon tarpeen ja kuoleman estämisen suhteen – 28 päivää rokotuksen jälkeen 0 henkilöä oli kuollut tai oireillut vakavasti. Rokote tuo siis tarvittavan tehon ja suojan COVID-19 virusta vastaan. 

Ei ole väliä siis sillä että minkä rokotteen otat – pääasia on, että otat sen minkä vain saat. Kaikki tällä hetkellä hyväksytyt rokotteet toimivat ja tehoavat. Mikäli jäät odottelemaan jotain tietyn valmistajan rokotetta, on mahdollista että saat tartunnan odotusaikana ja sitten onkin liian myöhäistä. Rokotus vähentää vasta-aineiden tuottamisen lisäksi myös viruksen tartuttavuutta, joten tämäkin osaltaan auttaa pandemian kukistamisessa. 

Johson&Johnson on nyt USAssa saanut myyntiluvan, EU:ssa ECDC antaa päätöksensä maaliskuun 2021 alkuviikkoina.

Bidenin hallinto on ilmoittanut, että 31.5.2021 mennessä jokaiselle aikuiselle amerikkalaiselle on rokote. Tämä on 2kk aikaisemmin kuin mitä aiemmin on ilmoitettu, mutta isona haasteena on rokotusten logistiikka. 

Rokotteet, variantit, yhteiskunnan avaaminen

Kesästä tulee monimutkainen. Neljäs aalto on mahdollinen USAssa näiden varianttien vuoksi, mikäli väestön rokottaminen viivästyy. Mutta jos saadaan ilmoitetulla aikataululla väestö rokotettua, maskit pysyvät  käytössä jne niin pystytään säästämään paljon henkiä. 

Biden vetosi  lehdistötilaisuudessaan keskiviikkona 3.3.2021 kaikkiin jatkamaan maskien käyttöä. Tartuntojen ehkäisyssä ja rokotusten edistyessä maskien käyttämisellä, etäisyyden pitämisellä, omaehtoisella eristäytymisellä ja muiden rajoituksien noudattamisella on edelleen suuri rooli pandemian leviämisen ehkäisyssä. 

Kaikki Suomessa pistettävät rokotteet ovat siis Euroopan sekä Suomen lääketurvallisuusviranomaisten hyväksymiä. Nämä viranomaiset ovat todella tarkkoja siitä, mitä he hyväksyvät ja mitä eivät. Pieni osa rokotetuista on saanut jonkinlaisen vakavan allergisen reaktion (anafylaksian) rokotteista, eikä kukaan ole vielä siihen kuollut. Kun ottaa huomioon ne miljoonat ja taas miljoonat ihmiset jotka maailmanlaajuisesti ovat jo rokotettuja, voidaankin todeta että nämä rokotteet ovat turvallisia. 

Tilanne EU:ssa

Olemme nähneet, että EU:n tilanne seuraa tietyllä viivellä USA:n pandemiatilannetta. Uusimpien seurantatietojen mukaan (15.2.2021) etenkin ”Brittivariantti” on levinnyt laajalti EU:n alueella. Irlannissa tämä variantti on jo syyllinen suurimpaan osaan uusista koronavirustarunnoista ja Euroopan tartuntatautikeskuksen (ECDC) mallinnusten mukaan muut Euroopan maat tulevat tässä perässä muutamien viikkojen viiveellä. 

ECEC on nostanut koko EU/EEA-alueen riskitason näiden varianttien leviämisen suhteen koko väestön keskuuteen ”korkeasta todella korkeaksi”, ja pitänyt voimassa riskitason ”todella korkea” haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden kohdalla. Tämä tarkoittaa siis, että EU:n kansalaisilla on tällä hetkellä on erittäin korkea riski saada tartunta juurikin näistä vakavammista varianteista – etenkin mikäli annettuja terveyssuosituksia ja rajoituksia ei noudateta.

Rokotteiden saatavuus ja rokoteohjelmien jatkaminen kansallisesti kaikissa EU-maissa on entistäkin kriittisemmässä asemassa – yhdessä maskisuositusten, omaehtoisten eristäytymisten sekä muiden rajoitustoimien kanssa. Vain näin koko pandemian, ja erityisesti näiden vaarallisempien varianttien, leviäminen saadaan pidettyä kurissa riittävän suuren rokotuskattavuuden saavuttamiseen saakka. Samaan aikaan tulee jatkaa nykyisen pandemianhallinnan kulmakivenä toimivan ”testaa ja jäljitä”-toimintaa, jotta etenkin näiden varianttien leviämistä estetään ja niiden esiintymisestä saadaan parempi käsitys. 

Seuraavan sukupolven koronarokotteiden tutkimusta tulee jatkaa ja varmistaa niiden teho etenkin näitä variantteja vastaan. ECDC kehottaa jäsenmaita myös jatkamaan rokotemyönteisen ilmapiirin rakentamista sekä väestön pandemiaväsymykseen reagointia. 

 

Lähdeluettelo per 4.3.2021:

https://coronavirus.jhu.edu/data/new-cases-50-states

https://www.nytimes.com/2021/03/04/podcasts/the-daily/coronavirus-vaccines-variants.html 

https://www.ecdc.europa.eu/en/current-risk-assessment-novel-coronavirus-situation

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-risk-assessment-variants-vaccine-fourteenth-update-february-2021

https://yle.fi/uutiset/3-11212596 YLE:n päivittyvä koronatilanteen seuranta

Image by Pete Linforth from Pixabay