Onnea 103-vuotias Suomi!

Itselläni on ollut elämäni aikana mahdollisuus kiertää ja nähdä maailmaa laajasti ja asuakin hetkittäin eri maissa. Olen tutustunut mitä erilaisimpiin kulttuureihin, tapoihin, uskomuksiin ja yhteiskuntiin. Sitä kun kuuntelee amerikkalaisen yliopisto-opiskelijan miettivän tulevaisuuttaan valmistumisen jälkeen – että kuinka hän saa koskaan maksettua 200 000 USD opintolainan maksettua takaisin, alkaa arvostamaan suomalaista koulutusta aivan eri tavalla. Tai kun seisoo tunnin sähkökatkon pysäyttämässä metrossa 15m korkeudessa tropiikin helteessä ilman ilmastointia tai hätäpoistumisteitä, niin sitä alkaa kaipaamaan sitä ”sääntö-Suomea”. Tai ihan jo se, kun tiedät että samanikäinen paikallinen kanssamatkustaja tulee elämään todennäköisesti 10 vuotta vähemmän kuin itse – vain koska hän sattui syntymään eri maahan.

 

Se on käsittämätön tunne, kun huomaat kuinka eri osaajille maksetaan täysin samasta tehtävistä eri suuruista palkkaa pelkän ihonvärin perusteella. Välillä taas oli todella vaikea muistaa, mitkä puheenaiheet olivat kiellettyjä missäkin maassa tai missä maissa voi joutua vaikeuksiin viranomaisten kanssa, tai saada kuolemantuomion pelkästään kuulumalla sateenkaarivähemmistöön.

 

Suomalaisena en ole tottunut lainkaan ajattelemaankaan tällaisia, sillä täällä on aina saanut jokainen olla sellainen kuin on. Täällä voi käydä koulua niin pitkälle kuin osaaminen ja motivaatio kantaa, eikä tämä riipu omasta sosioekonomisesta asemasta tai ihonväristä. Täällä voit puhua ja ilmaista vapaasti mielipiteesi ilman kirkon tai valtion vainoa. Poliitikot, kirkko tai valtion päämiehetkään eivät ole asiallisen arvostelun tai kritiikin yläpuolella.

 

Kun tänä vuonna koronapandemia iski maailman kanveesiin, on Suomi näyttänyt mallia muulle maailmalle niin huoltovarmuuden, tehohoidon saavutettavuuden kuin epidemianhallinnankin osalta. Täällä ei kukaan jäänyt ilman tarvitsemaansa hoitoa. Haluankin aivan erityisen kiitoksen tänään lausua kaikille niille hoitoalan, jäte- vesi-, siivous- ja sähköhuollon ammattilaisille jotka ovat venyneet ja joustaneet lukemattomia tunteja, sekä myös kaikille niille lukemattomille virkamiehille jotka ovat tehneet aivan käsittämättömän pitkiä päiviä, jotta saamme pidettyä yhteiskunnan rattaat pyörimässä.

 

Meillä on luonto joka on uskomattoman kaunista ja läsnä kaikkialla. Meillä juodaan maailman puhtainta vesijohtovettä ja pidetään yhteiskunnan heikommistakin huolta mahdollistaen ihmisarvoinen elämä. Vammaisuus ei ole täällä este elää täysipainoista elämää tai osallistua vaikuttaen yhteiskuntaan. Vapaus olla oma itsensä on turvattu perustuslaissa, jossa taataan myös jokaisen kansalaisen yhdenvertaisuus lain edessä.

 

Nämä asiat ovat monille meistä itsestään selviä, mutta ne eivät pysy olemassa itsekseen. Joku haluaa aina kaataa sen lähimetsän rakennusten tieltä tai leikata kaikista heikompien toimeentulosta. Aina on joku, joka on valmis polkemaan toisten ihmisoikeuksia omien näkemystensä ja uskomustensa puolustamiseksi tai pyrkien loukkaamaan toisen ihmisarvoa sanoin keskusteluissa.

 

On meidän jokaisen vastuulla pitää huolta tästä isänmaasta, jonka aiemmat sukupolvet ovat suurin uhrauksin taistelleet itsenäiseksi ja nostaneet jaloilleen. On meidän jokaisen vastuulla, että emme päästä tätä yhtä maailman onnellisimmista ja yhdenvertaisimmista yhteiskunnista sortumaan. On meidän jokaisen vastuulla, että jätämme tämän maan tuleville sukupolville paremmassa kunnossa kun se oli omana aikanamme. On meidän jokaisen vastuulla arjessaan olla se valo, joka sanoo ei rasismille ja heikompien sortamiselle.

 

On jokaisen meidän vastuulla jatkaa taistelua yhdenvertaisen ja onnellisen Suomen puolesta.

Minulla oli ainutlaatuinen mahdollisuus keväällä 2020 osallistua Suomen suurimman virtuaalikuoron esittämään Finlandia-hymniin, jonka sävelin haluan toivottaa Hyvää Itsenäisyyspäivää juuri Sinulle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.